Raul Popa, cel mai mediatizat mensan al anului

Vrăjitorul tastaturii

sursa foto: forbes.ro

Raul Popa este un IT-ist briliant din Oradea, pasionat de inteligenţa artificială, matematică şi fizică. Colegul nostru activează într-un domeniu la a cărui dezvoltare a contribuit serios: “identificarea prin tastare”. Seamănă a ghicit in tastatură, dar nu e. Nu-ți zice dacă se ivește cineva în calea ta la ceas de seară ori dacă ai cununiile legate :). Face ceva mult mai complicat: îti confirmă identitatea.

 

 

 

Cum combină un mensan experienţa de 16 ani în software development cu interesul pentru grafologie? Face un proiect de business.

 

Alături de alți doi întreprinzători cu viziune, Raul Popa a înființat startup-ul TypingDNA și a pus la punct o tehnologie menită să revoluționeze interacțiunea dintre om și mașină pe principiul “spune-mi cum tastezi ca să-ți spun cine ești”. După cum declara într-un interviu, „felul în care scriem de mână poate spune multe lucruri despre noi. Eram curios dacă acest lucru ar fi posibil şi analizând felul în care tastează la calculator. În acelaşi timp, sunt pasionat de inteligenţa artificială şi studiez de câţiva ani machine learning. Am aflat că felul în care tastăm poate fi folosit cu succes pentru autentificare şi securitate”.

 

Raul Popa la AG Mensa România – Felix 2016

Raul este acum CEO al startup-ului TypingDNA. Proiectul vedetă din portofoliul său este dezvolarea programului care procesează datele biometrice ale utilizatorilor şi ajută la autentificarea automată a acestora în funcţie de modul în care tastează. În faza incipientă a programului, când culegea date biometrice și calibra primii algoritmi, Raul a apelat inclusiv la colegii din Mensa România, iar aceștia s-au grăbit să-l ajute la realizarea testelor. O tastă apăsată la timpul potrivit s-a transformat într-o mână de ajutor întinsă la nevoie, de care suntem foarte mândri.

 

 

 

Îi dăm din nou cuvântul lui Raul Popa: „este o soluţie pentru autentificare biometrică pe baza felului în care tastăm la calculator. Felul în care tastăm este unic, poate fi folosit pentru tranzacţii online sau ca sistem de securitate în bănci sau în corporaţiile mari. Pe măsură ce utilizatorii interacţionează cu programul de pe calculator, aceştia sunt amprentaţi încontinuu şi li se verifică identitatea în permanenţă. Aplicaţia se adresează celor din domeniul finaciar-ban­car”. Și nu numai, completăm noi citatul. Sistemul acesta ar putea fi o soluție de securizare și pentru companii, mari universități, agenții guvernamentale, pentru orice entitate care interacționează on-line cu public numeros.

 

Raul Popa: „Tiparul de tastare este un indicator biometric, nu poate fi transmis, nu poate fi uitat, fiind o trăsătură naturală a fiecărei persoane. Folosirea acestui tip de autentificare reduce sensibil probabilitatea accesării neautorizate de către cineva care a furat o parolă, de exemplu. Acest sistem nu-şi propune să înlocuiască parola, ci să aducă un plus de securitate. Nu este o metodă infailibilă, dar are un avantaj fundamental: folosește singurii parametri biometrici accesibili în online”.

 

În 2016, proiectul lui Raul TypingDNA s-a calificat pentru cea de-a doua fază a pro­gramului de accelerare hub:raum Cracovia – WARP şi a fost printre finaliştii programului local de accelerare MVP Academy. Anul acesta, dintr-un proiect de perspectivă, TypingDNA a devenit o certitudine, primind o finanțare de la Gecad Ventures și intrând în atenția actorilor “grei” de pe scena globală: bănci, instituții financiare și mari corporații.

 

Fiind o poveste de succes, fapt demonstrat de aprecierea de care s-a bucurat în mediul de afaceri, proiectul lui Raul a intrat și în colimatorul jurnaliștilor.

I-au dedicat materiale de prezentare Forbes, Bloomberg, Capital, Ziarul Financiar, Antena3, E-Bihoreanul, dar si site-uri de specialitate precum techcentral.ie, github.com, business-review.eu, startupcafe.ro, romanianstartups.com, start-up.ro  și încă multe altele, Raul devenind cel mai mediatizat mensan român al anului.

 

 

Îl felicităm și, la final de articol, tastăm un simplu, dar sincer: “succes!”.

Raul, poți verifica. Urarea e autentică 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Găzduit de Voxline Communication