Un membru Mensa România caută Particula lui Dumnezeu la CERN

În vreme ce noi, acasă, prindem Pokemoni prin oraș, la acceleratorul de particule de la CERN continuă activitatea de cercetare care depășește limitele cunoașterii.

România a fost acceptată ca membru cu drepturi depline al Organizației Europene pentru Cercetare Nucleară abia în iulie 2016, dar cercetătorii noștri de top colaborează cu CERN încă din 1991.

8

Bogdan Blidaru, membru Mensa România, s-a alăturat luna aceasta echipei de fizicieni români care a studiat, a făcut simulări și cât de curând urmează să testeze la CERN un nou tip de detector, candidatul principal pentru următorul upgrade ce va avea loc la Marele Accelerator de Hadroni (Large Hadron Collider, LHC).

 

 

 

CERN? Sună cunoscut 🙂

Centrul European de Cercetare Nucleară este locul unde fizicieni din toată lumea încearcă să ofere răspunsuri la întrebări fundamentale ale științei, cum ar fi “cum s-a format Universul?”, ”ce s-a întâmplat în momentul Big Bang?” etc. Intens mediatizată, preocuparea fizicienilor de a descoperi bosonul Higgs, supranumit Particula lui Dumnezeu, a devenit și a rămas pentru publicul larg activitatea emblematică de la CERN, deși cercetătorii i-au confirmat existența încă din 2013.

Cercetarea științifică nu face parte din protofoliul de subiecte al presei de scandal. CERN însă este o organizație faimoasă. Putem spune că și-a câștigat celebritatea cu ajutorul unui membru Mensa, scriitorul american Dan Brown. În romanul său “Îngeri și demoni”, acesta prezintă bătălia pe viață și pe moarte dintre Biserică și Illuminati, religie și știință, creaționism si darwinism, totul pe marginea unui container care conține o particulă de antimaterie, o descoperire științifică epocală făcută la CERN și totodată cea mai devastatoare armă cu putință. Ca în orice ficțiune de bun simț, un erou american salvează situația 🙂

O contribuiție serioasă la faima nedorită a CERN și-au adus și conspiraționiștii. Înfierbântați de amplasamentul acceleratorului într-un tunel aflat la 100 m sub pământ, dar și de sigla instituției, pe care o interpretează ca fiind “666, the number of the Beast”, conspiraționiștii au lansat o ipoteză halucinantă: elita globală ar vrea să deschidă acolo un portal interdimensional, prin care să-l aducă pe Satana pe Pământ 🙂

Lăsând deoparte ficțiunea și scenariile apocaliptice, CERN este o organizație europeană de cercetare nucleară, care reunește “la creme de la creme” a comunității științifice mondiale. CERN operează în cel mai mare și mai spectaculos laborator de fizica particulelor din lume și își propune teme de cercetare excepționale. În acceleratorul de particule au loc experimente situate la limita imposibilului, în decursul cărora se fac măsurători al căror obiectiv este greu de definit, dar extrem de îndrăzneț: descoperirea altor particule exotice, căutarea de extradimensiuni si supersimetrie, explicarea energiei întunecate și a materiei întunecate (care formeaza mai bine de 95% din universul observabil) etc.

 

Ce face mensanul român acolo?

Membru al comunității științifice restrânse care reprezintă România la CERN, colegul nostru Bogdan Blidaru s-a alăturat echipei de cercetare din experimentul Atlas, unul dintre detectoarele utilizate la CERN. Fizicienii români, coordonați de Călin Alexa, sunt parte a c4olectivului care instalează și testează în aceste zile MicroMegas, prototipul unei noi generații de componente ale detectoarelor, cu ajutorul cărora sunt monitorizate și măsurate ciocnirile dintre particule în acceleratorul LHC.

 

MicroMegas este o componentă a detectorului Atlas și urmează să fie testat în condiții reale de funcționare, în interiorul acceleratorului, unde două fluxuri de protoni, accelerate și dirijate unul către celălalt, generează la ciocnire un jet de noi particule. Detectorul Atlas, alături de detectoarele ALICE, LHCb și CMS, are ca misiune să măsoare energia, impulsul și urma fiecărei asemenea particule.

 

Condițiile reale de lucru sunt foarte dure: dozele de radiație ar omorî un om în câteva secunde, iar câmpul creat de magneții superconductori este uriaș. În folclorul local umblă vorba că ar putea smulge o plombă din gură direct prin craniu :). Cât despre particulele ale căror ciocniri sunt studiate, acestea sunt accelerate succesiv în diverse instalații până ajung la o viteză de 99, 99999999999973% din viteza luminii! Cel mai probabil, aceste motive, și nu implicarea Satanei, au stat la baza deciziei de a construi instalația atât de adânc sub pământ 🙂

 

Suntem mândri că echipa de cercetători români are o contribuție atât de importantă la dezvoltarea instalației de la CERN. Suntem mândri că specialiștii români sunt implicați într-un proiect de cercetare de asemenea anvergură, care caută să depășească frontierele cunoașterii. Suntem tare mândri de colegul nostru, Bogdan Blidaru, selectat să lucreze alături de crema fizicienilor din toată lumea la un asemenea proiect. Îi urăm succes și-l așteptăm acasă cu rezultate excepționale.

Mai multe despre prezența românească la CERN găsiți aici: CERNBulletin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Găzduit de Voxline Communication